Iedereen heeft een verhaal

Iedere organisatie heeft een verhaal.

Een verhaal wordt verteld vanuit verschillende perspectieven.

Een authentiek ervaringsverhaal geeft inzicht in de zienswijze en het perspectief van de verteller. Verhalen vertellen kan een verrijking zijn voor leren en ik gebruik dat graag. Een verhaal kan motiveren en inspireren: voor de verteller én zijn luisteraars. 

Wil je samen jouw bevlogen verhaal ontwikkelen? 
Ik denk graag mee en heb zelf ook verhalen om te delen. 

Verhalen

Verhalen vertellen is een eeuwenoude methode om kennis en ervaring over te brengen, om te inspireren en te verbinden. Verhalen kunnen bevlogenheid zichtbaar maken. 

Bevlogen?

Het was me gelukt. Ik mocht onderdeel zijn van een medische team om hulp te bieden in een land waar ik me nog geen voorstelling van kon maken. Het was vlak na een bloedige burgeroorlog die tot een ernstige hongersnood had geleid en een totale ontwrichting van het zorgsysteem en de samenleving. Het werd mijn eerste confrontatie met ernstig menselijk lijden.

Met goede moed ging ik en dacht voldoende kennis te hebben door mijn studie en ervaring, maar ter plekke besefte ik: ik wist niets. Niets van de ziekten die we daar aantroffen. Niets van de gevolgen van oorlog, van menselijk lijden, geweld, honger. Niets van medische zorg verlenen daar waar geen middelen of dokters zijn en niets van leven met in mijn ogen “niets”.

Het raakte me. Ik was gespannen. Schaamde mij dat ik in mijn ogen tekort schoot. Voelde verdriet. Kon niet slapen en voelde me misplaatst tussen de mensen die zoveel meer hadden meegemaakt en weerbaarder leken dan ik. Ik voelde me niet in staat daar medische zorg te verlenen. “Ik kan het niet” dacht ik! Ik vond mezelf een mismatch… en besloot daarom te vertellen dat het beter was dat ik weer naar mijn “Thuis” zou gaan.

Dat ik die beslissing voor mezelf kon nemen, gaf me een enorme opluchting en daardoor besloot ik een paar dagen te wachten voor ik mijn vertrek zou aankondigen. Daarbij was ik toch ook nieuwsgierig geworden naar hoe mijn collega’s daar dat deden. Zij die de 27 jaar durende oorlog hadden meegemaakt, daarin waren opgegroeid, hadden overleefd en met hun beste vermogen, kennis en kunde de mensen hielpen.

De paar dagen werden weken. De weken werden maanden en uiteindelijk werden het de meest bevlogen en verrijkende jaren van mijn leven. Jaren dat ik heb mogen samenwerken met vele mensen en met een levenskracht, toewijding en voldoening die ik me niet had kunnen voorstellen. Jaren dat ik zo op ging in mijn werk dat de tijd stil leek te staan. Een staat van zijn waarin ik zoveel mogelijk uit mijn talenten kon halen en mocht ontdekken hoe het is om in mijn eigen kracht te staan.

Door in contact te zijn met vele mensen in vele landen en situaties, door nieuwsgierig te zijn naar elkaar en door het onderling delen van ervaring, kennis en perspectieven heb ik bevlogenheid mogen ontdekken.

Echt contact maken kan het begin zijn van het ontwikkelen van bevlogenheid.

Scroll naar boven